Jouw doel bereiken? Plan korte doelstellingen!

Jouw doel bereiken? Plan korte doelstellingen!

Ken je dat? Je hebt geen overzicht meer over alle werkzaamheden die je nog moet verrichten. De tijd tikt maar verder en de taken schieten maar niet op. Je wilt ervan af zijn en je raakt gedemotiveerd. In deze blog lees je hoe je van die negativiteit afkomt. En het is voor iedereen te doen: plan korte doelstellingen. Maar hoe formuleer en plan je doelstellingen?

Welke doelstelling wil je behalen?

Bij alle activiteiten die je doet heb je een doelstelling. Of het nu gaat om het opruimen van een kamer of om het af te ronden van een rapport. Vaak is de weg naar het doel erg lang of is er niet duidelijk wat behaald moet worden. Begin altijd met een concreet doel: wat wil ik vandaag, morgen of binnen twee uur nu echt bereiken?

Plan slimme en specifieke doelstellingen

Doelstellingen zijn eenvoudiger te behalen wanneer zij SMART worden gemaakt. Hierdoor begrijp je de doelstelling beter, het geeft je richting tijdens de aanpak en het werk wordt beloond met een gericht en goed resultaat. Maar sla niet door. Baseer niet altijd alles op gegevens en statistieken, dan wordt het alleen maar lastiger voor jezelf, en werkt niet motiverend. Maar waar moet je allemaal aan denken?

Specifiek, meetbaar en acceptabel

Maak de doelstelling concreet en bedenk welk resultaat je wilt gaan behalen. Bedenk ook hoe je dit wil gaan doen: wat moet er gebeuren, wil het slagen? Meetbare en acceptabele aspecten zijn belangrijk bij een groot onderzoek of bij doelen op de werkvloer, maar individueel zijn deze minder belangrijk. Toch kan het helpen. Wil je het cijfer Nederlands ophalen van een 6,3 naar minimaal 6,8? Dit is een mooi meetpunt waaraan jij je kan binden.

Plan doelstellingen in specifieke en haalbare stappen

Wees realistisch

Realisme bij het plannen van een doelstelling is misschien wel het belangrijkst. Een zinvolle, haalbare doelstelling werkt uitdagend en motiverend. Een belangrijke factor daarbij is het opsplitsen van de doelstelling. Maak van één grote taak meerdere subdoelen. Door deze kleine stapjes voel jij je gemotiveerder om dat grote einddoel te behalen. Het geeft je energie als je ziet dat een deel alweer behaald is en je krijgt de neiging om het doel fluitend af te ronden!

Tijdgebonden

Wanneer wil je wat doen? Bepaal ook de tijdsindeling voor de subdoelen. Enkele tips:

  • Plan ruim. Kom niet in tijdnood maar plan onverwachte tegenslagen in. Hierdoor blijf je alles in eigen hand houden.
  • Vertoon geen uitstelgedrag. Hierdoor duurt het alleen maar langer, en heb je het juist niet meer in eigen hand.
  • Creëer rust om je heen. Leg je telefoon aan de kant en zet je meldingen uit. Zorg voor voldoende ruimte en een leeg bureau.
  • Plan pauzes. Wordt geen zombie die tijdloos en ongeconcentreerd zit te werken. Het resultaat wordt daar niet beter van.

Motiveer en beloon jezelf

Kleine, realistische doelstellingen werken dus motiverend omdat je resultaat ziet. Je komt steeds dichter bij jouw einddoel. Maak de voortgang ook daadwerkelijk zichtbaar. Streep het af in je Bullet Journal of zet het in je planning app. Maak het ook niet té makkelijk voor jezelf. Het moet wel een echte uitdaging blijven en niet een standaard routineklusje. En let goed op je omgeving. Neem irritaties en afleidingen weg en zorg voor een rustige, gezonde werkplek. Vergeet vooral ook niet om jezelf te belonen, want dat brengt extra motivatie in je naar boven. En dat hoeft echt niet extreem groot te zijn. Wees ook daar vooral realistisch in: “Als ik die pagina af heb, trakteer ik mezelf op een ijsje.” Of “Even de puntjes op de ‘i’ en de gameavond is begonnen!”

Plan doelstellingen er wordt gemotiveerd

Hopelijk ben je gemotiveerd geraakt na het lezen van deze blog! Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het weten in de comments hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *