Een goede planning maken? Zo doe je het!

Een goede planning maken? Zo doe je het!

Stapels met werk waar je niet aan toekomt? Weer te laat op die ene afspraak? Slapeloze nachten van alle stress? Of kom je niet eens aan slapen toe? Dit kan zo niet langer. Je bent overbelast, hebt grote spanningen en lichamelijke klachten beginnen ook binnen te dringen. Tijd voor verandering! Creëer structuur en maak de perfecte planning voor jezelf, het is tijd om te gaan plannen. In deze blog vertel ik jou waarom een planning belangrijk is en hoe je zelf een planning maakt en bijhoudt.

Een planning maken geeft ondersteuning, geen houvast

“Maar ik heb zoveel aan mijn hoofd. Ik weet het allemaal niet meer.” Het is een bekent probleem. Een planning kan voor vele mensen rust en overzicht geven. Maar ook daar verschijnen problemen. “Wat moet ik plannen en hoe veel tijd kost dat allemaal?” Ook hier moet je flexibel mee om leren gaan. Een planning maken is lastig, dus klem je er niet aan vast. Plan ruim en flexibel, zodat alle werkzaamheden gedaan kunnen worden, zonder dat je precies weet hoe veel tijd het in beslag neemt. Omstandigheden worden zo opgevangen en je houdt toch nog alles in eigen hand.

Waar maak jij tijd voor vrij?

Plannen kan voor iedereen wat anders betekenen. Plan jij je werkzaamheden in op het werk? Reis je met vrienden naar Italië? Of ga je met jouw opa boodschappen doen in de Albert Heijn? Overal zijn planningen of lijstjes voor te maken. Bepaal van tevoren dus goed wat je wilt gaan plannen en wat daarbij komt kijken. Het is een soort programma maken dat je stap voor stap doorloopt.

Plan zoveel mogelijk

Wil jij alles tot in de puntjes overzichtelijk hebben? Plan dan grofweg alles! Het werk, familiemomenten, de sportwedstrijden van jouw kinderen, én ook belangrijk; jouw eigen vrijetijd. Je hebt alles op de rit en er gaat geen tijd verloren met jouw gezin of voor jezelf. Loop je elke dinsdag en vrijdag een uurtje hard? Plan het in! Zodoende kan jij maar ook jouw huisgenoten daar rekening mee houden.

Een hélé week

Er zijn verschillende online tools om planningen mee te maken. Maar fysieke planningen zoals een magnetisch planbord werken ook goed. Noteer voor de hele week wat je doet en hoe lang je dat doet. Mankeer met magneetjes belangrijke deadlines of afspraken, of geef elke categorie een ander kleurtje. Zo zijn alle werk gerelateerde taken bijvoorbeeld zwart, de activiteiten van je kids rood en worden de boodschappen op het groene tijdstip bezorgt. Erg snel en overzichtelijk te zien dus!

Stel prioriteiten en kleine doelstellingen

En dan het belangrijkste. Je kan van alles willen, maar dat moet dan welk kunnen. Wees realistisch en stel prioriteiten. De belangrijkste zaken gaan voor. Dit is bijvoorbeeld sterk afhankelijk van de naderende deadline of privésituaties. Schrijf ze op en benadruk ze vooral, bijvoorbeeld met verschillende kleuren mankeerstiften of post-its. Denk daarbij ook na over de volgorde waarin je het wilt doen. Eerst boodschappen doen en achteraf kijken wat je nog in huis hebt is bijvoorbeeld niet heel slim.

Planning maken met planbord en post-its

Vooral bij werk gerelateerde werkzaamheden is het ook verstandig om tussentijdse doelstellingen te bepalen. Stel jezelf een doel voor en stippel stapjes uit op weg naar dat doel. Het opsplitsen van taken geeft rust en motivatie, want stap voor stap kom je steeds dichter bij jouw einddoel en dat voelt erg goed!

Een planning maken is dus nog niet zo eenvoudig als je soms denkt. Maar probeer het vooral uit. Het helpt ook om jouw hoofd leeg te maken! Heb je hulp nodig? Probeer het met de hulpmiddelen en voorbeelden die ik heb beschreven in de blog “Planning voorbeelden: van een familiekalender tot aan een Bullet Journal” Het gaat je lukken!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het weten in de comments hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *