Een depressie

depressie

Elk persoon zit wel eens in een dipje. Dit kan gebeuren wanneer iets bijvoorbeeld niet lukt. Maar stel je eens voor dat je dit elke dag hebt en constant somber bent en geen zin heeft om dingen te doen. Indien je dit hebt, heb je waarschijnlijk een depressie.

Wat zijn de oorzaken?

Het kan ontstaan door biologische, sociale en psychologische factoren.

  • Bij biologische factoren is de belangrijkste factor, erfenis. Het kan voorkomen dat wanneer de depressie al vaker binnen je familie geweest is, dat jij zelf ook eerder een depressie krijgt. Verder hebben vrouwen ook een 2x zo grote kans op een depressie als mannen. Echter zijn er ook vele andere oorzaken. Zoals gebruik van medicijnen, alcohol en drugs.
  • Bij sociale factoren kunnen ook allerlei zaken meespelen. Zo kan het overlijden van een naaste of een andere negatieve levensgebeurtenis er tot leidden. Ook kunnen er oorzaken zijn vanuit vroeger, zoals pesterijen of mishandeling.
  • Bij psychologische factoren kan het ook makkelijk zijn om in een depressie te raken. Wanneer je een zwak karakter hebt, kan dit sneller gebeuren. Bij weinig zelfvertrouwen gebeurt dit nou eenmaal makkelijker

Behandeling van een depressie

Bij een lichte depressie worden vaak eenvoudige hulpmiddelen gebruikt, zoals blogs, e-learning. In deze situatie kun je vaak jezelf nog wel helpen.

Wanneer het zwaar of terugkerend is, wordt er meestal verwezen naar psychotherapeutische hulp.

Als medicatie wordt gebruik gemaakt van antidepressiva, dit zorgt ervoor dat neurotransmitters in de hersenen goed met elkaar communiceren. Dit kan dan de klachten verlichten.

Zo zijn er ook veel meer andere technieken voor behandeling, dit verschilt alleen per patient. Het ene werkt beter bij de ene persoon dan de ander, zo heb je ook Elektroshock en Deep brain stimulation. Dit soort technieken worden gebruikt voor ernstige gevallen.

Lees ook onze blog over goede gezondheid van het lichaam!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *